A Vitamini Hakkında Her Şey
Bugün bildiğimiz vitaminleri ilk keşfeden Funk oldu, ancak aslında ilk keşfedilen A vitamini olduğundan, vitaminin başlığında “A” harfi yer aldı.
A vitamini ilk kez 1912 yılında Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından keşfedildi. Daha sonra vitamin adı verilen vitamin kelimesini buldu. Bugün bildiğimiz vitaminleri ilk keşfeden Funk oldu, ancak aslında ilk keşfedilen A vitamini olduğundan, vitaminin başlığında “A” harfi yer aldı.
A vitaminini portakal ve sarı meyveler gibi doğal gıdalarda bulabilirsiniz. Ayrıca ıspanak ve yağlar gibi sebzelerde de bulunabilir. A vitamini sebzelerde bulunduğunda suda çözünür ve beta karoten formunda bulunur. A vitamininin beta karoten formu doğal süreçlerle vücudunuzdan elimine edilebilir, bu da onu A vitamini almanın mükemmel bir yolu haline getirir.
Sağlıklı cildi korumak ve görüşünüzü doğru tutmak için vücut tarafından her gün A vitaminine ihtiyaç duyulur. Havucun gece körlüğünü önlemeye yetecek kadar A vitamini sağladığını söyleyen birçok kişi var. Gerçek şu ki, eski Mısırlı doktorlar, kendi zamanlarında, gece körlüğüyle mücadele etmeye yetecek kadar A vitamini içerdiğini söyledikleri karaciğeri reçete ediyorlardı. A vitamini aynı zamanda bir antioksidan olarak da bilinir, bu da onu kanseri önlemek ve yaşlanmayı geciktirmek için ideal kılar. Bu faydalarının yanı sıra bağışıklık sisteminize de yardımcı olur.
A vitamininin uygun şekilde emilmesini sağlamak için yağ tüketmeniz gerekir. Az yağlı veya kısıtlı bir diyet uygulayanlarınız, takviyelerinizden düşündüğünüz gibi doğru miktarda A vitamini alamıyor olabilirsiniz. Diyetinizde A vitamininin uygun şekilde emilmesini sağlamak için yeterince yüksek düzeyde protein tüketmeniz gerekir. Protein, A vitamini ile birleşerek onu güçlendirir ve vücudunuzda hareket etmesine yardımcı olur.
Normal bir günde yaklaşık 5.000 uluslararası birim (IU) A vitamini tüketmelisiniz. Sağlığınıza ve yaşınıza bağlı olarak daha fazla veya daha az tüketmeniz gerekebilir. A vitamininin en güvenli formu yukarıda da bahsettiğimiz gibi beta karotendir ve çok daha yüksek dozlarda alınabilir. Hangi yaşta olursanız olun, beta karoten formundaki A vitaminini yüksek miktarda tüketmek kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
Diyetinizde yeterli miktarda A vitamini tüketmiyorsanız, bir eksiklikle karşı karşıya kalırsınız. Eksiklik asla iyi bir şey değildir çünkü normalde cilt sorunlarına, enfeksiyonlarda artışa ve hatta gece körlüğüne neden olur. Uzun süreli A vitamini eksikliği sizi kanser riskine de sokabilir ve aynı zamanda vitaminin sahip olabileceği yaşlanma karşıtı etkileri de kaçırırsınız. Eksikliğiniz varsa hemen almaya başlamanız gerekse de etkileri, günlük olarak doğru miktarda doz almanız durumunda ortaya çıkacak olanlarla aynı olmayacaktır.
Öte yandan, çok fazla A vitamini alıyorsanız eklemlerinizde, karnınızda ve kemiklerinizde ağrı riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Fazlası veya yetersiz olması ciddi yan etkilere neden olsa da beslenmenizde her zaman doğru miktarı almalısınız. A vitamini çok önemlidir ve her zaman beslenmenize dahil edilmelidir. Bunu birçok gıdada bulabilir veya gerekli vitaminleri içeren takviyeleri alabilirsiniz. Takviye alacaksanız, bunların hiçbir yan etkisi olmadan doğru miktarları sağladıklarından emin olmalısınız.